Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Odległościówka Odległościówka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Wedkarstwo - Forum Wędkarskie - sprzet, ryby, wedkowanie Strona Główna -> Metoda Odległościowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Radoslaw
Administrator

PostWysłany: 2007-04-10, 18:59:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chciałbym tutaj pokazać Wam mój artykuł na temat właśnie odległościówki.
W razie ew. pytań proszę pisać, pewnie razem coś wytłumaczymy i rozjaśnimy temat tej pięknej metody połowu.

Charakterystyczne dla metody odległościowej jest łowienia z opadu, które umożliwia dosięgnięcie ryb, które opuściły żerowiska przydenne i na środek dnia przeniosły się w połowę wody. Oczywiście postępy techniki nie ominęły tej metody. Pierwszy jej mistrzowski pokaz wędkarze z Polski miały sposobność obserwować podczas mistrzostw świata w 1975 roku w Bydgoszczy.
Jeśli chodzi o Sprzęt do odległościówki, to wędzisko winno być na tyle długie, aby umożliwiać dokładne kierowanie zestawem oraz skutecznie zaciąć rybę z dużej odległości, ale również wystarczająco krótkie, aby można było nim operować jedną ręką. Musi również umożliwić zarzut zestawem kilkugramowym na dalsze odległości (dziesiątki metrów), ale przy tym uniemożliwiać zaplątanie zestawu.
Powyższe warunki najlepiej spełnia wędzisko o długości ok. 3,6 m do 4,5 m. trzyczęściowe, ze złączami nasadowymi. Należy ją traktować jako uniwersalną, ponieważ w niektórych przypadkach akcja szczytowa jest bardziej pożądana niż paraboliczna i na odwrót.
Jeśli chodzi o kołowrotek do odległościówki powinien być o niezbyt małej średnicy szpuli i z wysokim przełożeniem. Na naszym rynku jest wiele modeli, które spełniają idealne warunki do łowienia metodą angielską odległościową.
Skupmy się teraz na żyłce. Powinna być umiarkowanie sztywna, czyli winna być mało rozciągliwa co umożliwia pewne zacięcie ryby z dużej odległości. Średnica od ok. 0,12 przy łowieniu lekkim, do 0,14-0,16 przy obciążeniu cięższym. Jaki haczyk ? w zasadzie może być on dowolny, ze wzg. Jednak na znaczną odległość holowania. Obciążenie, jak i również spławik są atutem i rzeczą pierwszo rzędną tej metody. Nadają one bowiem esencję odległościówki. W zasadzie najlepszym obciążeniem są śruciny wykonane z ołowiu. Aby dały się zacisnąć ręką i otworzyć np. paznokciem.
Spławik jest do zasadniczy element metody. Dzięki wydłużonemu kształtowi stawia malutki opór. Ułatwia tym samym przebicie przez powietrze. Symbolem metody jest spławik tzw. „Waggler”. Stosowany jest praktycznie najczęściej. Nadaje się on idealnie, niemal na wszystkie wody: stojące lub o umiarkowanym nurcie, bez względu na głębokość oraz kierunek i siłę wiatru. Przydatność Waggler-ka kończy się jednak , gdy łowimy na rzekach o nurcie szybszym.
Akcesoriami Metody Odległościowej są :
Proca – jest to urządzenie najbardziej przydatne, trudno było by zanęcić celnie na dalszą odległośc. Oczywiście proca musi być z zasobniczkiem sztywnym co ułatwiało by np. zanęcenie kul, ziaren, kaszy.
Podpórki- pozwalają nam odłożyć wędkę na czas zanęcenia czy też odhaczania złowionej ryby, oraz jakieś drobne etui na spławiki, jak już wcześniej wspomniałem klasycznymi spławikami są wagglery, etui na nie powinny być troszkę dłuższe.
Jeśli chodzi o zacięcie wykonuje się je energicznym ruchem ramienia. Najczęściej podnosi się wędzisko do góry, lecz gdy wędka znajduję się poniżej nas zacinamy ukośnie lub poziomo, tak aby nie wynurzać żyłki z wody.
Holowanie ryby metodą odległościową powinno polegać na tzw. „pompowaniu” czyli unoszenia wędziska z góry na dół. Nie należy przy naprężonej żyłce zwijać, skutkiem tego jest ulegnięcie skręceniu żyłki, bądź uszkodzenie kołowrotka, stanie się on nam przedwcześnie zużyty.

Pozdrawiam Wink

Zanim napiszesz przeczytaj
REGULAMIN FORUM !

Kontakt
gadu-gadu : 11584036
e-mail : radoslaw@wedkarz24.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mariusz
Moderator

PostWysłany: 2007-04-10, 20:01:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko ok ale trzeba właśnie zwrócić uwagę na zatapianie żyłki co jest podstawą tej metody połowu.

Malutki
Wędkarz Polski

PostWysłany: 2007-07-19, 21:16:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to napiszcie jaka żyłka tonie i dobrze się nadaje bo tato kupił odległościówke i się wkur...zył że do połowy odległości tonie a 5m od spławika pływa i robi się brzuch i nie ma jak zaciąć używał Trabucco jakiejś.... słyszałem o odtłuszczaniu lub czymś takim... poleccie dobrą żyłke nie rzadne za 7zł lipne jaxony tylko dobrą żyłke
że będzie współpracowała

lucca
Gość

PostWysłany: 2007-07-20, 6:53:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez lucca dnia 2007-11-28, 16:16:07, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Mariusz
Moderator

PostWysłany: 2007-07-20, 8:47:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przede wszystkim faktycznie trzeba żyłkę odtłuścić za pomocą szmatki nasączonej płynem do mycia naczyń. Jest to sposób wypróbowany i skuteczny. Poza tym pomagamy zatopić żyłkę przez zanurzenie szczytówki wędki a następnie energicznym ruchem wyciągnąć z wody. Ja używam żyłki 0.16mm Van Der Eden czy jakoś tak nie jestem teraz pewien czy dobrze napisałem nazwę, a jestem w pracy i nie mam jak sprawdzić. Smile

Malutki
Wędkarz Polski

PostWysłany: 2007-07-20, 16:15:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prawie dobrze napisałeś nazwe Very Happy Marcel Van Deyn Endey dobra firma zanety extra o żyłce tej tesh już słyszałem i ma dobre opinie ile płaciłeś i ile jest na szpuli??

Mariusz
Moderator

PostWysłany: 2007-07-21, 7:16:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest dosyć droga bo 23 PLN za 100m

jankii
Wędkarz Polski

PostWysłany: 2007-12-01, 12:06:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam fajny sposób na umieszczanie zestawu w tym samym miejscu co poprzednio.Zarzucam spławik w miejsce gdzie zamierzam łowic, na żyłce zawiazuje mini stoper,który wyczówam palcami przy sciaganiu zestawu.zanęcam.Rzucam poza pole nęcenia i ściagam zestaw do momentu pojawienia sie stoperka.Odległosc jest ta sama.Pozostaje tylko celnie rzucac na boki.Pozdrawiam

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jankii
Wędkarz Polski

PostWysłany: 2007-12-01, 12:14:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do zatapiani zyłki to po zarzuceniu poza obsrar nęcenia zatapiam szczytóke a nastepnie siagam zestaw tak jak opisalem wyzej

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal801106
Wędkarz Polski

PostWysłany: 2008-02-26, 11:57:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chodzi o wędke match to mogę polecić dragon mystery match używam 2 rok i jest kapitalna i wcale niedroga a żyłka tak jak polecił mariusz Marcel Van den Eynde

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wojtek-1996
Wędkarz Polski

PostWysłany: 2008-03-20, 13:18:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Była mowa o woreczkach pva jak montujecie je na odległościówce?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Wedkarstwo - Forum Wędkarskie - sprzet, ryby, wedkowanie Strona Główna -> Metoda Odległościowa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: